Eco-Galaxy!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

8.5.06

Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος...

Διάβασα σήμερα...τα λόγια είναι περιττά...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/05/2006
"Παράνομα πειράματα σε παιδιά
Παράνομη πειραματική χορήγηση μη εγκεκριμένου φαρμάκου σε 100 παιδιά και βρέφη της Νιγηρίας, που έπασχαν από μηνιγγίτιδα, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Το δημοσίευμα βασίζεται σε έκθεση Νιγηριανών ειδικών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια αλλά κρατήθηκε μυστική.

Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer φέρεται να έκανε δοκιμές του σκευάσματος Trovan σε παιδιά της Νιγηρίας που έπασχαν από μηνιγγίτιδα,το 1996. Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται η «Ποστ», πρόκειται για παράνομες δοκιμές, που παραβίασαν τους νόμους στη Νιγηρία, τη διεθνή διακήρυξη του Ελσίνκι που ορίζει τους κανόνες ηθικής στην ιατρική έρευνα και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, αναφέρει η έκθεση, που να επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία ενημέρωσε τα παιδιά ή τους γονείς τους ότι αποτελούσαν το αντικείμενο ενός πειράματος. Η Pfizer διαψεύδει και σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι διεξήγαγε τη δοκιμή εν πλήρει γνώσει και συναινέσει της νιγηριανής κυβέρνησης και αφού είχε λάβει «προφορική» έγκριση των γονέων. Η έκθεση των ειδικών, πάντως, σημειώνει ότι η επιστολή έγκρισης της δοκιμής από επιτροπή ηθικής της Νιγηρίας ήταν παραποιημένο έγγραφο.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, τουλάχιστον 4 παιδιά έχασαν τη ζωή τους μετά τη θεραπεία, ενώ άλλα προσβλήθηκαν από αρθρίτιδα. Η εφημερίδα, ωστόσο, σημειώνει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το σκεύασμα ευθύνεται για τους θανάτους και την αρθρίτιδα.

Το 1997, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση του Trovan σε ενηλίκους μόνον, το 1999 όμως περιόρισε σημαντικά τη χρήση του, μετά τη διαπίστωση ότι προκαλεί βλάβες στο ήπαρ, ενδεχομένως και θανάτους. Οργανισμοί φαρμάκων ορισμένων χωρών της Ε.Ε. έχουν απαγορεύσει εντελώς τη χορήγησή του."

3 Comments:

  • At 8/5/06 10:49 μ.μ., Blogger mindstripper said…

    Τόση υπεροψία και κυνισμός...

    Αν δεν έχεις δει τον Επίμονο Κηπουρό, να τον δεις. Είναι μία πολύ αληθινή ταινία. Θλιβερή όσο και η είδηση που μετέφερες με το ποστ σου.

     
  • At 8/5/06 11:15 μ.μ., Blogger eco-galaxy said…

    ...δεν την έχω δει την ταινία, thanks για την πληροφορία...η είδηση είναι σήμερα και στα κανάλια και μάλιστα συμβαίνει χρόνια. Να μου πεις, δεν το ξέρουμε? κρυβόμαστε κι εμείς "οι πολιτισμένοι ευρωπαίοι" πίσω από το δάχτυλο μας...

     
  • At 9/5/06 3:33 μ.μ., Blogger mindstripper said…

    Δεν κάνει τίποτα. :-)

    Για τσέκαρε και αυτό...

     

Δημοσίευση σχολίου

<< Home